13 lutego 2009
WYKWINTNY SOS GRZYBOWY
Witam wszystkich milosnikow grzybowych smakow.
Dzisiaj zaproponuję szybki sos pieczarkowy, który możemy podać do steków, pieczonych ziemniaków, gotowanego mięska lub makaronu.
Każda kombinacja będzie dobra pod warunkiem, że akceptujemy leśne smaki; pieczarki rosną raczej na łąkach, ale grzyb to grzyb, do jesieni jeszcze daleko więc borowiki czy moje ukochane rydze zastąpimy pieczarkami.
Lista zakupów :
-30 dkg pieczarek (lub wiecej)
-2 lyżki mąki tortowej
-2/3 szklanki bulionu
-1/3 szklanki wina (czerwone lub białe)
-1 lyżka octu winnego (najlepiej z wina białego lub czerwonego)
-pieprz, sól
-ewentualnie cebula lekko podsmażona
Jak to upichcić??
Pieczarki lub inne grwyby jakie uda się nam zebrać, podsmażamy na maśle lub oliwie, kiedy są już dość dobrze podduszone pruszymy je mąką i podsmażamy jeszcze 1 minutkę, dolewamy bulion (stopniowo, aby kontrolować gęstość sosu, w razie konieczności zagęszczenia dodajemy więcej mąki);
dolewamy wino i doprawiamy octem oraz solą i pieprzem.
Ocet i wino nadają niepowtarzalny smak i aromat, polecam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz