4 lutego 2009
CZOSNKOWY SOS TYPU "TZATZIKI"
Dalej będę kontynuować temat sosików, przepisy szybkie i bardzo proste, a dobry dip może całkowicie zmienić smak potrawy lub go podkreślić.
Dodatkowo na sezon grypowy warto dodawać czosnek do wszystkiego co będzie w stanie się z nim zgrać.
Ja proponuję sos czosnkowy, który ubarwił smak wielu moich prostszych i tych bardziej wykwintnych potraw.
Składniki :
-jogurt naturalny gęsty (grecki lub bałkański)
-3-4 ząbki czosnku
-świeży ogórek starty i odsączony
-cebulka zielona lub szczypiorek
-1 cebulka biała, sałatkowa
-pieprz, sól, ewentualnie przyprawa tzatziki
wtedy prosze nie uzywac juz soli, przyprawa ja zawiera
Jak to przygotować ??
Jogurt przekładamy do miseczki, dorzucamy przeciśnięty czosnek, cebulkę i szczypior drobniutko siekamy. Obieramy ogórka i ścieramy go na grubej tarce i odsączamy, dodajemy do jogurtu.
Lekko mieszamy wszystkie składniki (nie używamy miksera !), gotowe!!!
Idealny dodatek do sałatek, grilla, do zapiekanek lub jako dip do różnego rodzaju przekąsek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz