16 lutego 2009
Chiński sos słodko-kwaśny
Składniki konieczne do przygotowania
-koncentrat pomidorowy
-1/2 szklanki białego wina
-1/2 szklanki bulionu /z kostki lub wegetariański/
-2 łyżki mąki kukurydzianej /skrobia kukurydziana/
-czosnek
-imbir
-cebula
-oliwa
-pieprz
-sól
-ocet winny
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną drobno cebulkę, posiekany w słupki /paseczki/ imbir /ok ½ korzenia/, wyciśnięty czosnek.
Kiedy warzywa się lekko zrumienią, dolewamy bulion, część wina, podgrzewamy, dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego, całość mieszamy i podgrzewamy, mąkę kukurydzianą mieszamy z pozostałym winem i dolewamy do sosu, mąka ułatwi nam uzyskanie odpowiedniej konsystencji /jeżeli sos okazałby sie zbyt rzadki należy dodać mąki/.
Doprawiamy solą, pieprzem i octem do smaku, jeżeli chcemy zaostrzyć smak dodajemy paprykę ostrą.
Sos idealnie nadaje się do mięsa, makaronu sojowego oraz warzyw z patelni.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
fajny pomysl z sosikami! na 100% wyprobuje!
zaniedbalam sie troche kulinarnie i blogowo! trzeba nadrobic! buziaki!
Czesc, no wreszcie sie pojawiasz Ariadno,
Jutro tlusty czwartek u nas, a jak w Portugalii?? Macie cos karnawalowego na ostatki ??
Buziaki
Prześlij komentarz