16 grudnia 2008
Pasta verde
Witam serdecznie,
Dzisiaj ciąg dalszy kuchni włoskiej, wszystko świeżo zielone i zdrozwe (przynajmniej miejmy taką nadzieję).
Do zaoferowania będę miała zielony makaron a la pesto.
Będzie nam potrzebny najlepiej właśnie trawiasto zielony makaron (jeżeli mogłabym coś polecić, to proponuję polskie produkty : a w szczególności wstążki, a jak to będzie po włosku ??) , bazylia, oliwa, śmietana (może być 18%), jajka lub 1 większe jajo oraz parmezan.
Jak to przygotować :
Makaron gotujemy wg. uznania (chodzi o miękkość), sos pesto przygotowujemy z ok 1-2 pęczków bazylii, oliwy z oliwek (ok 2 łyżki), surowego jajka .
Bazylię (całe łodygi) wrzucamy najlepiej do blendera, dodajemy 2 łyżki oliwy i miksujemy, a na koniec dodajemy surowe jajko i śmietanę, całość mieszamy.
Ugotowany makaron wykładamy na patelnię i zalewamy sosem pesto, podsmażamy.
Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem lub innym żółtym serem, ozdabiamy bazylią i oliwkami,
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
1 komentarze:
O ile się nie mylę - wstążki to tagliatelle..?
Prześlij komentarz