Suma Wszystkich Smaków

16 grudnia 2008

Pasta verde


Witam serdecznie,

Dzisiaj ciąg dalszy kuchni włoskiej, wszystko świeżo zielone i zdrozwe (przynajmniej miejmy taką nadzieję).
Do zaoferowania będę miała zielony makaron a la pesto.
Będzie nam potrzebny najlepiej właśnie trawiasto zielony makaron (jeżeli mogłabym coś polecić, to proponuję polskie produkty : a w szczególności wstążki, a jak to będzie po włosku ??) , bazylia, oliwa, śmietana (może być 18%), jajka lub 1 większe jajo oraz parmezan.

Jak to przygotować :

Makaron gotujemy wg. uznania (chodzi o miękkość), sos pesto przygotowujemy z ok 1-2 pęczków bazylii, oliwy z oliwek (ok 2 łyżki), surowego jajka .
Bazylię (całe łodygi) wrzucamy najlepiej do blendera, dodajemy 2 łyżki oliwy i miksujemy, a na koniec dodajemy surowe jajko i śmietanę, całość mieszamy.
Ugotowany makaron wykładamy na patelnię i zalewamy sosem pesto, podsmażamy.
Wykładamy na talerz i posypujemy parmezanem lub innym żółtym serem, ozdabiamy bazylią i oliwkami,

Smacznego

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

O ile się nie mylę - wstążki to tagliatelle..?

 

Kto jest z nami...