Czego będziemy potrzebować :
- słoiki z wieczkami przelane wrzącą wodą (na 2 kg pomidorów ok 3 lub 4 małe słoiczki - np. takie po dżemach)
- 2 kilogramy pomidorów (najlepsze są podłużne, ale mogą być też inne)
- 1-1,5 litra oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- zioła suszone (bazylia, oregano, zioła prowansalskie i inne w dowolnej ilości)
- 4 ząbki czosnku
- papryczkę chili lub piri-piri (opcjonalnie), jedną na każdy słoik
- bazylię świeżą
- sól
- 1 łyżkę octu
JAK SUSZYĆ POMIDORY?
Z pomidorów usuwamy gniaza, przekrajamy wzdłóż i z każdej połówki wyciągamy pestki i miąsz (do miseczki - NIE WYRZUCAMY!). Następnie te "łódeczki" solimy i wykładamy na blachę i do piekarnika a następnie lekko uchylamy drzwiczki. Pomidory mają się suszyć a nie piec, dlatego musimy regulować temperaturę "na oko". Ten, kto ma termoobieg, ma szczęście bo pomidory będą suche już po ok.1,5 godzinie. Pozostałym pozostaje czekać jakieś 4-6 godzin, a czasem i więcej. Pomidory mają być suche, ale nie przesuszone!
JAK PRZYGOTOWAĆ?
Suche pomidory wkładamy do miseczki i zalewamy łyżeczką octu i posypujemy ziołami. Układamy ciasno w słoikach, ale nie do pełna. Pomiędzy pomidory wkładamy papryczkę i czosnek (można pokroić w plasterki lub wrzucić cały ząbek). Następnie, w garnku, podgrzewamy oliwę z oliwek lub olej. Ściągamy go z ognia, kiedy będzie już bardzo gorący, ale nie wrzący. Zalewamy nim słoiki. Tu należy odczekać chwilkę zanim zakręcimy, aż pomidowy nasiąkną i oliwa dotrze do wszystkich miejsc. Zwykle trzeba jeszcze dolać oliwy, bo ma ona przykryć wszystkie pomidory. Słoiki zakręcamy mocno i stawiamy na chwilę do góry dnem, aby się wekowały. Pomidorki gotowe są do zjedzenia już na następny dzień... ale mogą stać jeszcze kilka ładnych miesięcy w spiżarce, co się rzadko zdarza, bo są za pyszne!
JAK PODAWAĆ?
jako dodatek do kanapek, do sosów, jako przekąskę... Inwencja twórcza się liczy! Ważne: raz otwarty słoiczek przechowujemy w lodówce!
CO Z ZROBIĆ Z MIĄŻSZEM Z POMIDORÓW?
Tyle sposobów co pomysłów. Sugestie: przetrzeć na zupę pomidorową, zmiksować na świeży sok, albo zmiksować, doprawić solą pieprzem i tabasco, zmieszać z wódką i mamy świetną krwawą mary.... i to nie jedną...
1 komentarze:
Super,
Musze to zrobic poki pomidory maja jeszcze w miare przystepna cene i smak!!!
Pieknie wygladaja w sloikach!!!
Hasta luego
Prześlij komentarz