Jako przykładowy Dinozaur, przygotowałam na zimę coś w stylu polskim, w odróżnieniu od pomidorków Ariadny (które mam nadzieję jeszcze ususzyć, przydałby się choć 1 słoiczek), a mianowicie: śliwki w occie (polskie węgierki).
Przepis na śliwy postaram się przedstawić w jednym z kolejnych postów, a teraz skupię się na śledzikach.
Śledź - niezastąpiona zagrycha, dobry aperitif, a dodatkowo jego spożycie wpływa podobno zbawiennie na urodę Drogie Panie!
A śledź ze śliwką w occie, przykryty sosem śmietanowo-majonezowym z dodatkiem ostrej musztardy smakuje wyśmienicie!
No to do rybnego:
-1/2 kg matiasów solonych
(lub moskalików w occie, jeśli nie mamy wystarczająco dużo czasu na marynowanie śledzi)
-cebula czerwona 1 duża lub 2 średnie
-1 mała, bardzo gęsta śmietana 18 %
-5 łyżek majonezu babuni lub dekoracyjnego (gęstego)
-1 łyżka ostrej lub słodkiej musztardy (wg. gustu)
-sól
-pieprz
-wegeta
-cebula czerwona 1 duża lub 2 średnie
-1 mała, bardzo gęsta śmietana 18 %
-5 łyżek majonezu babuni lub dekoracyjnego (gęstego)
-1 łyżka ostrej lub słodkiej musztardy (wg. gustu)
-sól
-pieprz
-wegeta
(najlepiej naturalna bez konserwantów)
jeżeli będziemy marynować śledzie:
-4 łyżki octu 10 % do marynaty
-1/2 l wody
-listek bobkowy
-kilka ziarenek pieprzu
-1 ziarenko ziela angielskiego
-1 cebula (zwykła)
-1/2 l wody
-listek bobkowy
-kilka ziarenek pieprzu
-1 ziarenko ziela angielskiego
-1 cebula (zwykła)
-1łyżeczka cukru
Wodę wlać do garnka, dodać ocet, przyprawy i pokrojoną cebulę, zagotować i zostawić do wystygnięcia.
Śledzie w tym czasie odsolić tzn. zostawić w zimnej wodzie na ok. 30 min, a następnie odcedzić.
Kiedy zalewa będzie już chłodna, wrzucić do niej pokrojone na kawałki śledzie i zostawić w chłodnym miejscu na ok. 5-12 godz. (w zależności od tego, czy lubimy smak dobrze marynowanego śledzia).
Śledzie powinny marynować się w szklanym lub emaliowanym naczyniu w chłodnym miejscu (najlepiej zamarynować śledzie dzień wcześniej).
Śledzie wyjmujemy z marynaty i wyrzucamy cebulę z zalewy (nie będzie już potrzebna), dobrze odsączamy.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka i przelewamy wrzątkiem, a następnie zalewamy octem ze śliwek na ok 15 min. (dzięki temu cebula zyska promienny kolor), następnie odciskamy bardzo dokładnie na sitku.
Przygotowujemy sos majonezowo-śmietanowy:
Do dużej miski wlewamy gęstą śmietanę, dodajemy majonez, musztardę, sól, pieprz, łyżeczkę cukru i całość lekko mieszamy.
Układamy warstwami : śledzie, śliwki bez pestek, posypujemy cebulą i zalewamy sosem, następnie kolejna warstwa.
Tak przygotowane śledzie najlepiej odstawić jeszcze na ok. 1/2 godz. do lodówki.
Jeśli chcemy zaoszczędzić na czasie, najlepiej kupić już marynowane moskaliki (foto) lub tzw. płaty bismarck, a wtedy wystarczy przygotować sos, cebulkę, śliwki i gotowe!
Rewelacyjny, wyrazisty smak!
Smacznego,
SWS
0 komentarze:
Prześlij komentarz