30 czerwca 2009
Warzywa zapiekane w sosie vinegrette
Witam serdecznie,
Wreszcie mamy lato, a na upalne dni najlepiej zaserwować coś lekkiego, a jeszcze lepiej jeżeli będą to warzywa sezonowe.
I właśnie taki przepis chciałabym dziś zaproponować.
Zbliża się upalna sobota, więc może warto przespacerować się na targ i tam wybrać najpiękniejsze warzywa, a na placu targowym zazwyczaj wybierać można ;).
No to wyobraźmy sobie, że już jesteśmy na targowisku, co wsadzamy do koszyka ?
1/2 kg fasolki szparagowej
1/2 kg ziemniaków młodych
1 brokuł
20 dkg boczku wędzonego
2 małe cukinie
i jeszcze kilka produktów tak zwanych delikatesowych
a to do przygotowania sosu rodem z Francji twz.vinegrette :
3 łyżeczki musztardy, najlepiej typu Dijon, jeżeli oczywiście lubimy ostre smaki
(w przeciwnym razie, radzę użyć innej musztardy, a sos doprawić dodatkowo lyżeczką miodu)
5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju sałatkowego
2-3 łyżek octu winnego
1/2 łyżeczki cukru
ewentualnie : 1 ząbek rozgniecionego czosnku, parmezan
Jak to przygotować ?
Fasolkę, ziemniaki i brokuły gotujemy, wszystko w osobnych garnkach, lub calość w parowarze, każde warzywo na innym piętrze.
W między czasie przygotowujemy sos vinegrette, a najłatwiej zrobimy to umieszczając wszystkie składniki w słoiczku lub specjalnym pojemniczku do mieszania sosów, zamykamy go szczelnie i wstrząsamy, podobnie jak robi to barman z drinkiem ;)
Sos jest gotowy, idealnie gładki!
Następnie kroimy boczek w cienkie plasterki lub paseczki i podsmażamy go najlepiej na suchej, teflonowej patelni, z boczku wytopi się tłuszcz, który zapobiegnie przypaleniu się wędliny; najlepiej przyprażyć go na złoty kolor!
Cukinie kroimy na plasterki i posypujemy solą, pieprzem i startym czosnkiem, podsmażamy na oliwie, tak aby warzywo było miękkawe, lub podduszone na pół-twardo, to już zależy od nas; jeżeli tłuszcz szybko zostanie wchłonięty, dolewamy na patelnie kilka łyżek wody lub wina (w ten sposób cukinia się udusi, a nie przypali).
I voilà !!!
Ugotowane warzywa układamy warstwami (ziemniaki kroimy w talarki)w misce lub naczyniu żaroodpornym, posypujemy warstwy boczkiem i polewamy sosem (ponownie wstrząsnąć słoiczek z gotowym sosem tuż przed użyciem).
Na koniec całą potrawę możemy dodatkowo popruszyć parmezanem, lub innym żółtym, tartym serem.
Jest kilka możliwości podania tego dania, albo potraktujemy je jako sałatkę, i podamy letnie, możemy je dodatkowo zapiec w piekarniku i serwować gorące, jako zapiekankę, lub po prostu zjeść, oczywiście ze smakiem, zaraz po ugotowaniu warzyw.
Jeżeli przygotowanie tego dania wydaje się komukolwiek zbyt skomplikowane, najlepiej przygotować wersję uproszczoną, a mianowicie
1/2 kg fasolki szparagowej
0,75 kg ziemniaków młodych
20 dkg boczku wędzonego
+ sos vinegrette
Po ugotowaniu warzyw polewamy je sosem i posypujemy przypieczonym boczkiem i gotowe!!
Smakuje super !!
Smacznego,
SWS
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz