...i wszystkim innym, czego dusza zapragnie:)
Składniki
Ciasto :
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (mile widziana woda mineralna gazowana)
- Ok. 20 dkg mąki tortowej
- 2 jaja
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub cynamonowego- 1 łyżka oleju lub oliwy do ciasta
Jeżeli chcemy, aby nasze naleśniki były wyjątkowo wyrośnięte, możemy dodać ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- Budyń z torebki, przygotowany wg.przepisu zamieszczonego na opakowaniu
lub
- Bita śmietana
lub
- Same świeżutkie, sezonowe owoce: na dzień dzisiejszy truskawki
Idealne będą również wiśnie (mogą być mrożone, które gotujemy w małej ilości wody, a kiedy się rozmrożą, a powstały sok zacznie się gotować dolewamy ¼ szklanki zimnej wody wymieszanej z 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczkami cukru).
Jak przygotować ciasto naleśnikowe:
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i wodę, wbijamy same żółtka, białka natomiast oddzielamy i ubijamy na sztywną pianę;
Do wody połączonej z mlekiem i żółtkami jaj dosypujemy mąkę i mieszamy wszystko trzepaczką lub mikserem,
Do tak przygotowanej masy, która powinna mieć gęstość rzadszej śmietany, dodajemy pianę i cukier waniliowy, a na sam koniec 1 łyżkę oleju lub oliwy;
Całość lekko mieszamy i odstawiamy na ok. 10 min (ciasto naleśnikowe może nawet leżakować ok. 30-60 min i podobno dobrze mu to robi).
Naleśniki smażę na patelni teflonowej, lekko pokropionej każdorazowo olejem (wydaje mi się, że smaży się je w ten sposób o wiele łatwiej, niż na maśle, które często się przypala).
Grubość naleśnika zależy od naszych preferencji, ale jak sama nazwa wskazuje, są to grubsze, biszkoptowe placuszki więc siłą rzeczy będą przypominały niewyrośnięty omlet.
Uwaga ! Naleśniki mogą się rumienić, z uwagi na dodany cukier do ciasta, ale uważam to za smakowity atut
Smacznego!
SWS
0 komentarze:
Prześlij komentarz