... czyli drobna przekąska na zaostrzenie apetytu.
Witam serdecznie!
Ostatnio dużo było na temat słodkości, a dzisiaj znowu zabieram Was do wirtualnego tapas baru! Wiele już pisałam o tych miejscach (zapraszam do zakładki pt. bar tapas), ale menu hiszpańskich knajpek zakąskowych jest tak bogate, że jeszcze na pewno pojawi się wiele nowości w tym temacie.
Dzisiaj o bardzo prostej do przygotowania i efektownej przekąsce, która łączy dwa szykowne kolory, skądinąd moje ulubione!
Jest elegancka i zarazem klasyczna, świetnie pasuje również jako przystawka, a jej przygotowanie zajmie tylko kilka minut!
Potrzebne składniki:
- słoiczek grillowanej papryki bez skórki (w zalewie oliwnej)
(użyłam popularnej w Hiszpanii pimiento del piquillo)
- opakowanie mini-babeczek (słonych) lub mini vol-au-vent z ciasta francuskiego
- malutki słoiczek czarnego kawioru lub substytutu
(użyłam huevas de lumpo negras)
- pieprz
Przygotowanie:
Paprykę wyjmujemy z zalewy i osuszamy na papierowym ręczniku, a następnie bardzo drobno siekamy (najlepiej przy użyciu noża, blender o zbyt dużej mocy potrafi rozwodnić masę). Następnie rozdrobnioną paprykę doprawiamy czarnym pieprzem i tak przygotowaną masą napełniamy babeczki, wierzch ozdabiamy czarnym kawiorem i serwujemy! Nic prostszego, udaje się zawsze i wszędzie, a efekt niczego sobie!
Przy eleganckiej kolacji polecam podawać z szampanem (lub jego substytutem:), a w barze tapas wystarczy zamówić lampkę wina lub po prostu zimne piwko.
Smacznego!
SWS
5 komentarze:
Śliczne - po prostu - ale smaku nie jestem w stanie sobie wyobrazić...
Wyglądają ślicznie i apetycznie. Paprykę z kawiorem również bym spróbowała! :)
Pięknie się prezentują!
Smak dla mnie nie do wyobrażenia.Koniecznie muszę spróbować paprykę z kawiorem.
Drobna przekąska, a stanowi kwintesencję luksusu ;)
bardzo fajne połączenie jak dla mnie papryka i kawior fajnie współgrają, szukałam różnych firm jeśli chodzi o kawior i mi najbardziej przypadł go gustu ten który jest dostępny na stronie kawior-sklep24.pl
Prześlij komentarz