Suma Wszystkich Smaków

7 czerwca 2010

CYTRYNOWO-ZIOŁOWY DIP JOGURTOWY...

... z dodatkiem świeżej mięty, ostrego czosnku oraz aromatycznej cytryny.


Witam serdecznie !
Mamy słoneczny poniedziałek i chyba to doda nam energii na cały tydzień !
Każdy z nas spragniony jest już choć kilku wiosennych, jeśli nie letnich dni, a wielu wręcz długi czas polowało na promienie słońca, i wreszcie je mamy !!!!
Na jak długo, to się dopiero okaże, ale cieszmy się tym co jest - carpe diem :)
Taki powiew lata skłania mnie do podzielenia się pomysłem  na niezwykle aromatyczny, lekki, letni sosik...

Potrzebne składniki :

- 1 gęsty jogurt naturalny (typu grecki lub bałkański)
- 1 sparzona cytryna
- świeże listki mięty
- inne świeże zioła : np tymianek, oregano, cebulka zielona itp.
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżek oliwy z oliwek


Przygotowanie :


Cytrynę należny dokładnie omyć, następnie sparzyć i otrzeć z niej skórkę, a kolejno wycisnąć sok. Zależy od owocu, czasami wystarczy sok z 1/2 soczystej sztuki.
Jogurt wlewamy do większej miseczki (tak, aby łatwo nam było wymieszać wszystkie składniki), stopniowo wlewamy do niego sok z cytryny i mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, a zioła drobniutko siekamy i wszystko dodajemy do sosu. Na koniec dosypujemy otartą skórkę z cytryny, pieprz, sól, szczyptę cukru oraz oliwę. Tak przygotowany dip najlepiej umieścić jeszcze na około 20-30 minut w lodówce, aby się zdążył przegryźć.
Idealny dodatek do pieczonych czy też gotowanych ziemniaczków, świetny do sałatek ze świeżych warzyw, orzeźwiające urozmaicenie do meksykańskich nachos-ów.

Zasadniczo - POLECAM !

Smacznego,

SWS

2 komentarze:

Paula pisze...

apetyczny :)

Ariadna pisze...

apetyt wraca! robię właśnie! :))

 

Kto jest z nami...