...czyli prosto, tanio i bardzo smacznie !
Tegoroczna Wiosna jakoś wyjątkowo pozytywnie ukierunkowała mnie na tarty jednoskładnikowe !
Były brokuły, a teraz coś, co pewnie znajdziemy w większości polskich domów i to w dużych ilościach, czyli pospolita cebula zwyczajna!
Botaniczna nazwa tej rośliny to czosnek cebula (Allium cepa L.), a o jej dobroczynnych właściwościach nie muszę wspominać.
Przejdę od razu do sedna sprawy...
Potrzebne składniki :
Ciasto (identyczne jak do tarty brokułowej) :
- 250 g maki krupczatki
- 1/2 kostki margaryny lub miękkiego masła
- 3-4 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
- 2,5 łyżeczki soli
Farsz :
- 750 g cebuli
- 75 ml śmietany
- 50 ml śmietanki płynnej 12 lub 18 procentowej
- 75 g sera żółtego
- 50 g masła
- 1 małe jajko
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa 91/2 łyżeczki)
- zielenina lub czarne oliwki (do dekoracji)
Przygotowanie :
Mąkę wsypujemy do dość dużej miski, lub wysypujemy na stolnicę i siekamy z tłuszczem przy użyciu odpowiedniego noża. Kolejno dosypujemy sól i dodajemy żółtka (najlepiej przelane wrzątkiem, ale mogą być też surowe) oraz łyżkę kwaśnej śmietany/jogurtu. Ciasto zagniatamy rękami, tak aby powstała jednolita masa.
Jeżeli cała mąka nie chce się połączyć, należy dodać jeszcze łyżkę miękkiego masła.
Z tak wyrobionego ciasta formujemy kulę i wsadzamy ją na chwilę do lodówki ( pamiętajmy żeby ciasto owinąć folią aluminiową lub woreczkiem). Następnie ciasto wygniatamy (wałkowanie jest zbyt uciążliwe) do ceramicznej lub metalowej formy, wyłożonej papierem pergaminowym. Wierzch przykrywamy papierem i obciążamy kilkoma ziarnami fasoli, co ułatwi uzyskanie gładkiej powierzchni, a kolejno spód tarty podpiekamy przez około 15 minut w piecu nagrzanym do ok. 180-200 stopni.
Jeżeli cała mąka nie chce się połączyć, należy dodać jeszcze łyżkę miękkiego masła.
Z tak wyrobionego ciasta formujemy kulę i wsadzamy ją na chwilę do lodówki ( pamiętajmy żeby ciasto owinąć folią aluminiową lub woreczkiem). Następnie ciasto wygniatamy (wałkowanie jest zbyt uciążliwe) do ceramicznej lub metalowej formy, wyłożonej papierem pergaminowym. Wierzch przykrywamy papierem i obciążamy kilkoma ziarnami fasoli, co ułatwi uzyskanie gładkiej powierzchni, a kolejno spód tarty podpiekamy przez około 15 minut w piecu nagrzanym do ok. 180-200 stopni.
W tym czasie przygotowujemy farsz : cebulę obieramy, kroimy w talarki o grubości 3 mm. Na patelni rozgrzewamy masło połączone z oliwą i szklimy cebulę. Następnie ścieramy ser na drobnej tarce i mieszamy ze śmietaną, płynną śmietanką oraz rozbełtanym jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem, gałką, ewentualnie ostrą papryką.
Na podpieczony spód wykładamy zeszklone talarki cebuli i zalewamy masą śmietanowo-serową. Pieczemy kolejne 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Do cebulowej tarty świetnie pasuje zielona sałata z dodatkiem tartej marchewki i sosu vinaigrette.
Smacznego,
SWS
4 komentarze:
Wspaniała.
Chętnie zobaczyłabym ją na moim obiadowym stole. :)
Pozdrawiam!
Cebulę uwielbiam pod każdą postacią, a smażoną to mogłabym jeść w każdej ilości. Pyszna tarta :)
kurcze.. a u mnie cebuli nie ma.. :-)
Zdecydowanie to są moje smaki! Świetna tarta!
Prześlij komentarz