Suma Wszystkich Smaków

18 czerwca 2010

CYTRYNOWO-ZIOŁOWY RYŻ Z BOBEM

...świetny pomysł na szybkie, lekkie, letnie danie.


Pomysł na połączenie ryżu z bobem jest może troszkę niekonwencjonalny w naszej tradycji kulinarnej, ale w słonecznej Hiszpanii chyba nikogo nie zdziwi. To właśnie tam zjadłam wspaniałą, czarną paelle (Arroz Negro) z dodatkiem bobu, który również nabrał burego koloru. Danie nie wyglądało apetycznie na 1 rzut polskiego oka, ale koniec końców, okazało się być bardzo aromatyczną i smaczną kolacją. Ryż w takiej paelli nie jest czarny z odmiany, a zabarwiony naturalną substancją o nazwie La tinta del calamar, czyli naturalny barwnik uzyskiwany z kalmarów (więcej o nim możemy przeczytać tutaj)

Teraz jednak przejdę do sedna sprawy, czyli ryżu cytrynowo-ziołowego, z pewnością ten kolor bardziej przypadnie do gustu naszym rodakom.

Potrzebne składniki : 


- 2 saszetki  ryżu parabolicznego lub jaśminowego
- 3 młode cebulki dymki
- garść listków  mięty
- 1/2 garści listków świeżej szałwii (lub inne zioła, które lubimy)
- garść siekanego szczypiorku
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 -2 szklanki gotowanego bobu ze skórkami (może też być bób konserwowy)
- 1 puszka kukurydzy
- włoszczyzna siekana w słupki (ja użyłam 1/2 opakowania mrożonki)
- sok z 1,5 cytryny
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- oliwa z oliwek
- 1 płaska łyżeczka kurkumy

Przygotowanie : 


Ryż gotujemy z dodatkiem kurkumy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (ok. 18 min tak, aby go nie przegotować). Bób gotujemy z dodatkiem soli i cukru do miękkości (można to zrobić dzień wcześniej). Włoszczyznę smażymy na patelni na pół-twardo. Zioła, dymkę i czosnek drobniutko siekamy. Po ugotowaniu, ryż i bób dobrze odsączamy i przekładamy do głębokiej patelni lub rondla, dodajemy kukurydzę, włoszczyznę, sok z cytryny, oliwę z oliwek (około 3 łyżki), a na koniec bób (tak, aby się nie rozwalał w trakcie mieszania), zioła oraz pieprz i sól w razie konieczności (ja dodaję jeszcze ostrą paprykę). Jeżeli skórki na ugotowanym bobie są bardzo twarde, możemy go obrać i po sprawie.
Tak przygotowane danie podajemy z kawałkiem cytryny i jeszcze skrapiamy przed samym jedzeniem.

Smacznego,

SWS

14 czerwca 2010

BRUSCHETTA AL POMODORO...

... z dodatkiem aromatycznej mięty pieprzowej i orzeźwiającej cytryny.


Witam serdecznie !
- Nie ma czasu do stracenia, a na zjedzenie czegoś dobrego zawsze jest ochota ? 
W letnie dni świetnym wyjściem z sytuacji, na co dzień i od święta, jest bruschetta, zaliczana do antipasto, czyli włoski rodzaj przekąski/przystawki/startera.
O grzankach prosto z Italii wspominała już Ariadna klik-klik, ja tak je polubiłam, że zaczęłam wzbogacać pomidorowy sos o nowe składniki i tak powstała bruschetta pomidorowo-miętowo-cytrynowa.

Potrzebne składniki :

- 2-3 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sól 
- pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
- listki świeżej mięty drobniutko porwane lub posiekane (około 6 listków średniej wielkości)
- oliwa z oliwek (ok.2 łyżki)
- odrobina sosu piri-piri (ew. tabasco/ pieprz cayenne)

Przygotowanie :


Pomidory oparzamy, obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Niektórzy usuwają  nasiona z pomidorów, ja tego nie robię, ponieważ najzwyczajniej szkoda mi soczystego miąższu. Czosnek ucieramy lub przeciskamy przez praskę. Cytrynę parzymy, skórkę ocieramy, a sok wyciskamy i dodajemy do pomidorów. Następnie dolewamy oliwę i doprawiamy poszarpaną miętą, solą, pieprzem oraz ostrym dodatkiem. Tak przygotowany sos przykrywamy i odstawiamy do lodówki, aby się przegryzł (ok.30 min).

Bruschette możemy przygotować z weki, bagietki czy też sztagli. Kiedy czas mnie goni, podgrzewam pieczywo w tosterze i pokrywam chłodnym sosem. W luźniejszych chwilach pieczywo smaruję sosem pomidorowym, pokrywam ulubionym serkiem (kozi, feta, brie) i zapiekam przez krótką chwilę w piekarniku.

Ariadna ma rację, warto przygotować bardzo dużo takich grzanek, bo mało kto oprze się tej włoskiej przekąsce.

Smacznego,
SWS

13 czerwca 2010

PANCAKES Z SOSEM TRUSKAWKOWYM...

...w sam raz na letnie popołudnie.


Witam serdecznie!
No i mamy wreszcie to, na co tak długo czekaliśmy : słońce i upał !
Tym razem meteorolodzy bardzo trafnie przewidzieli tropikalne wręcz upały .
Bardzo fajne, wakacyjne klimaty, ale nie w mieście pokrytym betonem...w pobliżu wodnego zbiornika, parasola i dmuchawy to co innego...
W biurze natomiast odechciewa się żyć w takie dni, a wydolność pracownika umysłowego w dramatycznym tempie spada (z godziny, na godzinę - wraz ze wzrostem temperatury)...
Po ciężkim dniu pracy nagrodą będą placuszkowate naleśniki ze świeżutkim sosem truskawkowym., a po konsumpcji chwila relaksu, drzemka w hamaku i sen o urlopie...

Potrzebne składniki:
Sos truskawkowy

- 1 szklanka świeżych, obranych truskawek
- 1-2 łyżeczek cukru pudru

Dziecinnie prosty przepis, o którym czasem zapominamy.
Wystarczy umieścić owoce w blenderze i zmiksować z dodatkiem cukru na płynną, jednolitą masę. Tak powstały sos można wzmocnić dodając 1/2 kieliszka wódki lub rumu. Idealny dodatek do naleśników, placuszków, racuchów, lodów czy bitej śmietany.

Pancakes (przepis pojawił się już tu):
(tym razem w wersji bez cynamonu)

- 1,5 szklanki  mąki
- 1,5 szklanki maślanki, kefiru lub zsiadłego   mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- nasionka z  laski wanilii lub olejek waniliowy (3kropelki)



Żółtka ubijamy rózgą lub mikserem z kefirem, olejem i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną  z resztą składników (proszek, soda, cukier...). Białka ubijamy osobno na sztywną pianę i delikatnie łączymy ciasto z pianą. Smażymy bez tłuszczu na  teflonowej patelni  do zarumienienia placków.
Podajemy z pysznym sosem truskawkowym, świeżymi owocami, a na ochłodę dorzucamy lody lub sorbecik.



Smacznego,
SWS

7 czerwca 2010

CYTRYNOWO-ZIOŁOWY DIP JOGURTOWY...

... z dodatkiem świeżej mięty, ostrego czosnku oraz aromatycznej cytryny.


Witam serdecznie !
Mamy słoneczny poniedziałek i chyba to doda nam energii na cały tydzień !
Każdy z nas spragniony jest już choć kilku wiosennych, jeśli nie letnich dni, a wielu wręcz długi czas polowało na promienie słońca, i wreszcie je mamy !!!!
Na jak długo, to się dopiero okaże, ale cieszmy się tym co jest - carpe diem :)
Taki powiew lata skłania mnie do podzielenia się pomysłem  na niezwykle aromatyczny, lekki, letni sosik...

Potrzebne składniki :

- 1 gęsty jogurt naturalny (typu grecki lub bałkański)
- 1 sparzona cytryna
- świeże listki mięty
- inne świeże zioła : np tymianek, oregano, cebulka zielona itp.
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżek oliwy z oliwek


Przygotowanie :


Cytrynę należny dokładnie omyć, następnie sparzyć i otrzeć z niej skórkę, a kolejno wycisnąć sok. Zależy od owocu, czasami wystarczy sok z 1/2 soczystej sztuki.
Jogurt wlewamy do większej miseczki (tak, aby łatwo nam było wymieszać wszystkie składniki), stopniowo wlewamy do niego sok z cytryny i mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, a zioła drobniutko siekamy i wszystko dodajemy do sosu. Na koniec dosypujemy otartą skórkę z cytryny, pieprz, sól, szczyptę cukru oraz oliwę. Tak przygotowany dip najlepiej umieścić jeszcze na około 20-30 minut w lodówce, aby się zdążył przegryźć.
Idealny dodatek do pieczonych czy też gotowanych ziemniaczków, świetny do sałatek ze świeżych warzyw, orzeźwiające urozmaicenie do meksykańskich nachos-ów.

Zasadniczo - POLECAM !

Smacznego,

SWS
 

Kto jest z nami...